About Us

Onze vizie is een betere samenleveing te maken

Het Snuffelhoekje is ontstaan door een combinatie van factoren; lezen in het algemeen, de lage sociale cohesie in de buurt en de overdracht van kennis in het algemeen.

Our Mission:

Iedereen doet mee en samen maken we er iets moois van

Ooit werd het boek, het geschreven woord, beschouwd als het grootste voortbrengsel van de menselijke geest. Hoewel er grote groepen mensen waren die nooit een boek lazen of, als ze dat al deden, zeker niet die boeken die de intelligentsia bedoelden met deze grote scheppingen, werd de cultus van het boek overal in ere gehouden.

De superioriteit en de heiligheid van het geschreven woord werden alom beleden als de kern van de democratie en de Verlichting. Niets dan goeds over het boek en lezen in het algemeen, het zette aan tot kritisch denken, het scherpte de geest en het gevoel voor schoonheid en kunst. Hoewel de televisie, en inmiddels de tablet, een onverslaanbare concurrent bleek, moesten mensen tot lezen worden aangespoord. Het bibliotheekabonnement werd gratis voor kinderen en jongeren tot achttien jaar en grote hoeveelheden subsidie vloeiden naar de openbare bibliotheken. Zelfs kleine filialen in buitenwijken hadden boeken van Nietzsche, Steiner of Proust op de planken staan. Kennis is macht, dus moest ook in de periferie van de stad en het land kennis kunnen worden genomen van de mijlpalen uit de cultuurgeschiedenis.

Subsidies voor bibliotheken worden echter afgebouwd. Boeken zijn relatief duur en steeds moeilijker verkrijgbaar in onze regio tenzij via het internet. En vooral dat laatste is een lastige; het verbroedert niet en de geur en het gevoel van een ‘zware pil’ in de hand is niet te vergelijken met een aantal clicks en een bezorger van een of andere pakketservice aan de deur op het moment dat je niet thuis bent. Boeken worden dus steeds minder zichtbaar. Boekhandels, antiquariaten en bibliotheken verdwijnen en sommige particulieren doen hun boeken weg of gaan over op e-books. Modernere huizen hebben veelal geen leeskamer of bibliotheek en soms zelfs niet eens meer een boekenkast.

Op vele plekken vind je wel onverwachte nieuwe bibliotheken die daar tegenover staan. De planken vol boeken in hippe cafeetjes waar koffiedrinkende liefhebbers een alternatief kunnen vinden voor hun digitale wereld. En natuurlijk het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen van deLittle Free Library, de straatbibliotheek onder een afdakje of boekenhuisje, een inititief waarmee we ook al in Denderleeuw hebben mogen kennis maken.

Het motto van deze burgerinitiatieven zoals, Take a book, leave a book, kan natuurlijk worden aangepast. Boekenbezitters die hun bibliotheek willen uitdunnen, kunnen in die kastjes regelmatig een boek achterlaten of achterlaten bij de beheerders. In Denderleeuw zijn inmiddels zeker 6 boekenkastjes. We zijn dan ook trots hiervan Meter en Peter te mogen zijn en zorgen mede voor dat deze gevuld zijn met aantrekkelijke boeken en het lezen toegankelijker te maken.

Boekenjagers.


Dan is er natuurlijk ook nog de sterk groeiende groep boekenjagers, op dit moment al 86.000 leden, in Vlaanderen die boeken achterlaten en verstoppen, via Facebook tips achterlaten voor onbekende. Veel sympathieker dan een gang naar de papierbak.

Ook rond Aalst, Denderleeuw, Iddergem, Ninove, Leeuwbrug en Welle is de vraag groot en wordt deze niet of nauwelijks ingevuld en, zeker in de buurt van een station als die van Denderleeuw, lijkt dit ons toch wenselijk. Als geboren Utrechter ben ik trots dat Utrecht als eerste Nederlandstalige stad door UNESCO is benoemd tot ‘City of Literature’. Met die recente toekenning verwerft Utrecht een plaats in het ‘Creatieve Steden Netwerk’ van UNESCO, waar steden als Edinburgh, Barcelona, Krakau en Praag al deel van uitmaken. Utrecht is daarmee de eerste Benelux stad met deze prestigieuze titel en ik heb het gevoel daar iets mee te moeten doen. Wij hebben daarom, na 8 jaar Denderleeuw, besloten een ruimte in te richten om dit gemis te compenseren aan de A. Rodenbachstraat 79, Denderleeuw.

Het pand van het voormalige café 't Gazelleke” op Leeuwbrug is, na een grondige verbouwing, 6 jaar geleden opengesteld om te snuffelen tussen interessante boeken die een tweede (of derde) kans krijgen tegen een zeer sociale prijs.


Hoewel Covid wat roet in het eten heeft gegooit werken we nog steeds hard aan wat een trefpunt voor auteurs, boekenjagers, kunstenaars, boekverslinders en buurtbewoners onder het genot van koffie, biertje, wijntje, thee of een limonade zal worden. Een heerlijke pannekoek is ook mogelijk.

Het pand zal ook dienst doen als leesclub, voorlees locatie, schrijfcafé en is een uitgelezen plek voor boekpresentaties of literaire sessies. Een beetje een private (en vrije) vorm van een bibliotheek in huiskamersfeer waar we boeken zullen verkopen (en inruilen) tegen een zacht prijsje.

Het is voor ons een sociale experiment waarbij we verwachten dat de sociale cohesie binnen Denderleeuw en boekenlezers onderling hiervan kan profiteren. We focussen vooral op gangbare genres als bijvoorbeeld romatiek, kinder, actie, trillers in Nederlands/Vlaams, Engels en Frans hoewel er ook Duitse en Spaanse boeken aanwezig zijn.Het is dus een culturele ontmoetingsplaats met een ruime en gevarieerde assortiment waar je zomaar tegen nieuwe, verrassende en inspirerende schrijvers, genres en boeken aanloopt.

Bestsellers slokken bij ons niet alle ruimte op, er is ook aandacht voor het onbekende, het onverwachte, of het ‘tegendraadse’ boek. Boeken zijn op taal en schrijver gesorteerd maar aan "hokjesdenken" doen we niet.


Boekenwormen kunnen gerust zijn; ons assortiment is ruim genoeg om de grootste leeshonger te stillen en -héél belangrijk- de boeken zijn er altijd een fractie van de nieuwprijs zonder aan kwaliteit in te boeten. Daarnaast er is altijd ‘vers’ leesvoer.


Staat een boek niet in de winkel dan kan er nog wel een exemplaar in ons magazijn staan, de winkelruimte is immers niet onbeperkt. Vraag het dus gerust!


We hebben boekenvan Aaf Brandt Corstius via, oa. Appie Baantjer, Cassandra Clare, Cathy Kelly, Celeste de Blasis, Charles Dickens, Henning Mankell, Hans Cristian Anderson, Hugo Claus, Iris Johansen, J.K. Rowling, Jamie Oliver, Jan Wolkers, Jef Nys, Jerry Cotton, Jill Mansell, Jude Deveraux, Karin Slaughter, Kathy Reichs, Leni Saris, Nora Robert, Patricia Cornwell, Piet Huysentruyt, Pieter Aspe, Robin Cook, Stephen King , Tess Gerritsen, Willy Van Der Heide tot Willy Vandersteen & Zoran Zivkovicop de planken staan. Voor ieder genre is er dus wel iets te vinden. Een korte blik ishierte vinden.

Op dit moment zijn er bijna 100.000 boeken op voorraad, veelal uit privé collectie maar ook vele donaties van kennissen, vrienden, buurtbewoners en de andere ondersteuners van het project die we dankbaar zijn. Regelmatig staat er een doos voor de deur of is onze pakketbrievenbus volledig gevuld met juweeltjes die een tweede kans verdienen. Kom rustig eens snuffelen, lezen, inspiratie opdoen, medelezers/boekenjager/buurtbewoners ontmoeten of gewoon een kop kofie, wijn of een biertje drinken.



Let's work together

In this paragraph you can write a description of your business, your personal interests, your professional skills - or really whatever you prefer to use this text box for.